58. ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 1915 - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2023  

108 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

(Ιανουάριος 2023)

Φίλοι κι αδελφοί, σαν σήμερα, την ημέρα των Θεοφανείων του 1915, ιδρύθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το Τάγμα του Κρίνου και του Αετού με το ακόλουθο Διάγγελμα της Σεβαστής μας Μητέρας Μαρίας Ρουτσίν-Ντυπρέ:

"Αγαπημένα μου παιδιά, σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων του 1915, ευαρεστήθηκα να σας συγκαλέσω υπό τον Οικογενειακό Θόλο, για να σας παραδώσω την Παρακαταθήκη Ιερού Τυπικού, προκειμένου, θέτοντας σε ενέργεια όλη την δραστηριότητα του Σώματος, της Ψυχής και του Πνεύματός σας, να το διαδώσετε ανάμεσα στις ψυχές οι οποίες αναζητούν την Πηγή της Αληθείας.

Αγαπημένα μου παιδιά, σκοπός μας θα είναι η προστασία των αδυνάτων, η ελεημοσύνη προς τους φτωχούς και όσους στερούνται, προς τις χήρες και τα ορφανά, η βοήθεια στους ασθενείς και στους πάσχοντες. Βασιζόμενοι σε μια άνευ προηγουμένου Αγάπη και σε μια σοβαρή και αυστηρή Ηθική, θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας το Έργο που σας εμπιστεύομαι.

Αγαπημένα μου παιδιά, τους νόμους που ευαρεστήθηκα να σας επιβάλλω ως μέσον πραγματοποίησης του Έργου αυτού, υποσχεθείτε να τους τηρήσετε με αντίτιμο ακόμη και το ίδιο σας το αίμα. Είθε ο Θεός, Μοναδικός και Κραταιός, να ευδοκήσει να στέψει με επιτυχία το Έργο σας. Είθε να σας καλύπτει υπό την Προστασία Του, και είθε να σας φωτίσει και να φωτίζει και τον Δρόμο που έχετε να ανοίξετε!"

Ένα χρόνο νωρίτερα απ’ το Ιδρυτικό αυτό Διάγγελμα, δηλαδή το 1914, ο Συνιδρυτής του Τάγματος, Δημήτριος Π. Σεμελάς

(ήδη Μαρτινιστής από τον Ιανουάριο του 1911), αφιέρωνε στην Ιδρύτρια του Τάγματος, Μαρίας, ένα από τα έργα του (Το Ταρώ της Παγκόσμιας Κλείδας), με την φράση: “Σε ανάμνηση του καθαρού κι αγνού έργου που έχουμε αναλάβει” (“En souvenir de l'oeuvre chaste et pure que nous avons entreprise”).

Οι δύο πρώτες σελίδες της πρώτης αυτής έκδοσης του Ταρώ του 1914 (φωτοτυπημένης από τον A.Buccellati στο Κάιρο και υπογεγραμμένης από τον επίσης Μαρτινιστή Αδ. Ιωάννη Μεγαλόφωνο), καθώς και δύο φωτογραφίες του Δημητρίου εκ του αρχείου μας, που έχουν ληφθεί με διαφορά δέκα ετών μεταξύ τους (το 1910 στο Κάιρο και το 1920 στο Παρίσι),

περιλαμβάνονται στην επετειακή αυτή μας δημοσίευση, η οποία κλείνει έναν κύκλο διαδικτυακής δραστηριότητας της Αδελφότητας. 

Σημειώνεται ότι ο Δημήτριος, είχε ήδη εγκαταστήσει στις 28 Μαῒου 1911 και διηύθυνε την Μαρτινιστική Στοά των Εσσαίων Νο. ΙΙΙ (με nomen mysticum Selait-Ha), ενώ είχε οριστεί παράλληλα Γενικός Εκπρόσωπος του Μαρτινιστικού Τάγματος του Papus στην Αίγυπτο, πολλά δε μέλη της Αδελφότητάς μας είναι και σήμερα Μαρτινιστές.

Αγαπημένοι φίλοι-ες, ας πάμε τώρα στα ουσιώδη: 

Η ευεργετική επήρεια του θείου, όπως κι αν Το ονομάσουμε, διαχέεται γεμάτη Δικαιοσύνη (Αγάπη και Σοφία) αενάως προς όλη την Ανθρωπότητα, ασχέτως του εάν εμείς είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε ή όχι, όπως ακριβώς οι ακτίνες του Ηλίου σκορπίζουν την ευεργετική τους επήρεια επάνω σε όλη την δημιουργημένη Φύση. 

Ωστόσο η Μύηση (η αφύπνιση αυτής ακριβώς της αντίληψης), δεν έχει την ίδια σημασία σε όλες τις εποχές, καθώς είναι ανάλογη με το επίπεδο καλλιέργειας και μόρφωσης της κοινωνίας την οποία επιδιώκει να εκπαιδεύσει, αλλά και με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κοινωνίας αυτής.

Σήμερα, 108 χρόνια μετά την ημέρα εκείνη των Θεοφανείων του 1915, η Διδασκαλία του Τάγματος εξακολουθεί αδιαλείπτως να διατηρείται και να εφαρμόζεται -και θα διατηρηθεί (με το ίδιο ή άλλο όνομα) όσο υπάρχουν καρδιές ανοιχτές για να την νιώσουν- εντός μικρών Σχηματισμών Μυημένων που αποκαλούμε Κολλέγια, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται αθορύβως και εκτός των Κολλεγίων μας, ώστε να αγγίξει ευρύτερα στρώματα συνανθρώπων μας, διαδηλώνοντας με γαλήνια χαρά και αισιοδοξία την Επίγνωση ότι ακόμη και μέσα στο βαθύτερο σκοτάδι του κόσμου μας, υπάρχει ένα Φως που μπορεί να φωτίσει την Πορεία της Ζωής μας.

Ο Σχηματισμός μας, ο νεότερος που λειτουργεί στην Ελλάδα, μια πραγματική Αδελφότητα αγαπημένων φίλων, εισέρχεται σήμερα αισίως στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του. Πολλές φορές θεωρούμε σπουδαίο να απαντήσουμε στο ερώτημα “πού κατευθύνομαι” ή “ποιος είναι ο προορισμός μου”. Ωστόσο σπουδαιότερο θα ήταν να ανακαλύψουμε τελικά όχι τόσο το ποιος είναι ο “προορισμός”, αλλά τον “τρόπο” να φτάσουμε σ’ αυτόν, το πώς δηλαδή θα ταξιδέψουμε μέσα σ’ αυτήν την όμορφη κοιλάδα της Ζωής και του Θανάτου μέσω της οποίας πορευόμαστε προς αυτόν, διατηρώντας ταυτόχρονα την χαρά, την ανθρωπιά και την εγγενή καλοσύνη μας.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι χρόνια εντονότερης και βαθύτερης εσωτερικής Εργασίας για όλους τους Μυημένους, καθώς διαρκώς εντονότερα και βαθύτερα θα είναι και τα προβλήματα που θα μαστίζουν (και βεβαίως μαστίζουν ήδη) τις κοινωνίες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έτσι η διαδικτυακή δραστηριότητά μας θα λιγοστέψει τα επόμενα χρόνια, προκειμένου, διατηρώντας την απαιτούμενη ενέργεια, να αφοσιωθούμε στο ουσιαστικότερο έργο μας. Όποιος-α θελήσει βεβαίως να επικοινωνήσει για οποιονδήποτε λόγο μαζί μας, θα μπορεί να το κάνει στο email μας: deondeasecretariat@gmail.com και φυσικά να επισκεφθεί και να μελετήσει τα κείμενα του Ιστολογίου μας.

Αγαπημένοι-ες φίλοι κι αδελφοί, σας ευχόμαστε να έχετε θάρρος και εμπιστοσύνη στην Θέληση της Ζωής και να θέλετε ειλικρινώς να ανακαλύψετε με απλότητα, χωρίς φόβο, χωρίς βιασύνη και αγωνία, και κυρίως έχοντας αγνά κίνητρα, το δικό σας Φώς που θα καθοδηγήσει την δική σας Πορεία Ζωής!

Όταν αυτή η Πορεία συμπίπτει με τις Πορείες και άλλων συνανθρώπων σας, για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να χαμογελάτε και να τους ευγνωμονείτε και, κυρίως, να τους προσφέρετε εγκάρδια τις αρετές του Σώματος, της Ψυχής και του Πνεύματός σας, ακολουθώντας την Φύση η οποία μοιράζει εξίσου προς όλους μας την Ζωή! Μπορούμε όλοι να επιλέξουμε την οδό της Αγάπης και όχι την οδό του φόβου! Άλλωστε, δεν είμαστε τελικά τίποτε άλλο παρά "προαίρεση"! Χρόνια σας πολλά και καλή Φώτιση!

Την 6η Ιανουαρίου 2023

Μ.Τ. Є+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

    22. ΕΞΙ ΕΠΙΓΝΩΣΕΙΣ   (Για τον οξυδερκή και τον βραδύνου μαθητή)   I . "Ο οξυδερκής μαθητής είναι ένας ερευνητής.  Ακούει, α...

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!